22.11.2024

Միջին դպրոց

«Մխիթար Սեբաստացի» կրթահամալիր

Դդմի մասին

Փորձագետներն հաստատում են, որ դդմի ծննդավայրն Ամերիկան է: Սակայն դդմի մի տեսակը ` դդում շշաձևը, դեռ վաղ  դարաշրջանից հայտնի է Եվրոպայում եւ Ասիայում : Հին հույները եւ հռոմեացիները դրանից պատրաստում էին շշեր` ջրի և գինու համար: Շշաձև դդմի մասին նաև իմանում ենք չինական ձեռագրերից: Դդումը,  երկաթի պարունակությամբ,  բանջարեղենի մեջ չեմպիոն է համարվում: Այն պարունակում է վիտամինի  В, С, Е, РР խմբերը, կարոտին, ինչպես նաեւ,  հազվագյուտ վիտամին T, որոնք կարող են արագացնել նյութափոխանակության գործընթացը:

Դդումից պատրաստում են շատ համեղ բազմապիսի ուտեստներ: Հայտնի խոհարար Վ.Վ. Պոխլեբկինը առաջարկում է պատրաստել դդմի խյուս, ինչպես նաև, զարդարել մսեղեն ուտեստները: Դրա համար պետք է դդումը կտրել խորանարդիկներո%