08.05.2024

Միջին դպրոց

«Մխիթար Սեբաստացի» կրթահամալիր

Փաստեր Շոկոլադի Մասին

Մեծերի և փոքրերի ամենասիրած բանը շոկոլադն է, բայց այնիսկզբանե-առանձին է գրվում քաղցր չի եղել: Նրա անունը թարկմանվում է, որպես դառը ջուր: Ացտեկները կակաոյի հատիկներից ըմպելիք էին պատրաստում միայն սուր համեմունքներով, իսկ Եվրոպայում նշանակում էին ոչ այդքան հաճելի համով դեղորայքի հետ և վաճառում դեղատներում: Ավելի ուշ բացահայտեցին, որ կակաոյի հատիկները պարունակում են օգտակար նյութեր՝ Կալիում, Մագնիում, Երկաթ և այլն: Փաստացի այն ընդունված է, որպես հակադեպրեսանտ՝ թարմացնում է, սթափեցնում է, առաջացնում է երջանկության զգացում և հուզական կախվածություն:Քաղցրակերների համար յուրօրինակ թմրանյութ է: Կակաոյի ծառերը հիվանդանում են ցամաքելուց: Գիտնականները ասում են, որ մոտակա տարիներին կարող է նաև չունենանք կակաոյի հատիկներ: